YAPAY ZEKA BUSİAD EVİ’NDE KONUŞULDU: İnsanlık üçüncü tokada hazır olmalı.

YAPAY ZEKA BUSİAD EVİ’NDE KONUŞULDU: İnsanlık üçüncü tokada hazır olmalı.

YAPAY ZEKA BUSİAD EVİ’NDE KONUŞULDU: İnsanlık üçüncü tokada hazır olmalı.

Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemal Kılıç, “Yapay zekanın insanlığa atılan üçüncü tokat olduğunu” söyledi. Doç. Dr. Kılıç, İlk tokat Kopernik’in Dünya’nın, evrenin merkezinde olmadığını göstermesi, ikinci tokadın Darwin’in insanın diğer türlerden çok da üstün olmadığını ortaya koymasıyla ve üçüncü tokadın da yapay zeka ve bilişimin, beynimizin sınırlarını göstererek attığını“ ifade etti.

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Endüstri 4.0/Dijital Dönüşüm Platformu tarafından düzenlenen paneller dizisinin ikincisi “Yapay Zeka”  başlığıyla BUSİAD Evi’nde gerçekleştirildi.

Platform Sorumlusu Tuncer Hatunoğlu panelin açılışında yaptığı konuşmada, insanlığın 1850’lerden itibaren önce buhar, sonra elektrik ve ardından elektroniğin devreye girmesiyle katlanan sıçramalar yaptığını söyledi. Hatunoğlu, 4. Sanayi Devriminde ise bilişimin, robotların, 3D yazıcıların, nesnelerin internetinin ve yapay zekanın olduğu bir döneme girildiğini kaydetti. Hatunoğlu, “bugüne kadar insanlık kas gücünün yerine geçecek yenilikler yaparken, artık beyin gücünün yerine geçecek yenilikler bulmaya başladı. Türk sanayicileri, Türk mühendisleri, ülkemizi bu döneme taşıyacak yetkinliğe sahiptir” dedi.

Panelde “Yapay Zeka Tarihçesi ve Dünyadaki Uygulama Örnekleri” hakkında bir sunum yapan Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemal Kılıç, “İnsanlığa üçüncü tokat geliyor. İlk tokadı Kopernik vurmuştu. Kopernik’e kadar insanoğlu kendisini evrenin merkezinde sanıyordu. İkinci tokat Darwin’den geldi. Bizim diğer canlılardan çok da farklı olmadığımızı gösterdi. Üçüncü tokat da beyin bilimden, yapay zekadan, davranışsal ekonomiden geliyor. Dünyayı yöneten kanunlardan üstün değilsiniz, beyniniz bağlamında da sınırlısınız diyor. Sınırlarınızı kabul edin diyor şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Kılıç, Beynin çalışma prensiplerini anlatarak başladığı sunumunda bu dönüşüme neden ihtiyaç duyulduğunu şöyle ifade etti:

“Duyularımızla verileri alır, anlamlandırır ve aksiyona döndürürüz. Ve bunu defalarca yaparak öğreniriz. Bizler tekrarlarla öğreniriz. Biz az sayıda alternatifle ve az sayıda amaca yönelik kararlar verebiliyoruz.

Beynimiz toplam enerjimizin yüzde 20’sini kullanıyor. Daha çok kullanmak yüksek enerji gerektiriyor. Böyle olunca da prototiplerle karar veriyoruz. Yapay zeka ise verilerle karar veriyor. Her türlü veriyi değerlendirmeye enerjimiz yetmiyor. Alçak gönüllü olmak zorundayız. Yerçekimi Kanunu’nu kabul ediyorsak, Düşünce biçimimizin sınırları olduğunu da kabul etmek zorundayız. Yapay zekanın zaafları yok, hızlı işlem yapabiliyor.”

ŞİMDİ RÖVANŞ ZAMANI…

Dünyadaki değişimin yönü hakkında da bilgi veren Doç. Dr. Kılıç, “Şimdi rövanş zamanı. Batı toplumları bugüne kadar, tıpla, iktisatla, hukukla ilgilendi. Batı üniversitelerinde mühendislik okuyanlar, Çinliler, Hintliler, Türkler, İranlılar gibi Doğu toplumlarının fertleri oldu. Çin o nedenle öne çıkıyor. Çin yaratıcılıkta biraz sorunlu ama onu da satın alarak çözüyor” dedi.

Kılıç, yakın gelecekte kurumsal yapay zeka için 100 milyar dolar harcanacağını, ABD’de, yapay zekanın büyümeye 4.6’lık bir etki yapacağını da kaydederek ekonomideki değişimin bu yönde olacağını kaydetti.

MAKİNE ÖĞRENMESİ…

ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barış Sürücü ise, “Yapay Zeka Uygulamalarına Nasıl Adım Atabiliriz?” başlıklı sunumda, makine öğrenmesine ilişkin aşamaları “Veri toplayın, verinizi anlayın, analize hazır hale getirin, modeller oluşturun, otomatik hale getirin” şeklinde sıraladı Prof. Dr. Sürücü, sürecin işleyişini ise şöyle ifade etti:

“Önce veri gerekli. Verinin sahibi bir uzmana ihtiyaç var. Bu verileri işleyecek veri takımı gerekli. Ve bunları sonuçlandıracak modelleştirecek yazılımlara ihtiyaç var.”

Sürücü, hayata geçirdikleri uygulamalar hakkında bilgiler de verdikten sonra, “Gelecek 5 yıl içinde verileri değerlendirmeyen şirketler hayatta kalamayacaklar” dedi.

DİJİTALİS’ten Tolga Yanaşık ve TUVİS’ten Bahadır Gölcük ise piyasada karşılaştıkları uygulamalar hakkında katılımcıları bilgilendirdiler.

Panel sonrası BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, panelistlere ÇEK Kır Çiçekleri  bağış sertifikası sundu.

SABANCI ÜNİ. -Doç. Dr. Kemal KILIÇ SUNUM

ODTÜ - Prof. Dr. Barış SÜRÜCÜ SUNUM

DİJİTALİS - Tolga YANAŞIK SUNUM

TUVİS - Bahadır GÖLCÜK SUNUM

Sabancı Üniversitesi-Doç. Dr. Kemal KILIÇ

ODTÜ - Prof. Dr. Barış SÜRÜCÜ

DİJİTALİS - Tolga YANAŞIK 

TUVİS - Bahadır GÖLCÜK