Enerji kesintilerine karşı yapılacaklar BUSİAD'da tartışıldı

Enerji kesintilerine karşı yapılacaklar BUSİAD'da tartışıldı

YOUTUBE HESABIMIZDAN İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

SUNUMLAR

- Prof. Dr. Akın Burak ETEMOĞLU'nun Sunumu

- Sn. Nizamettin AYPAK'ın Sunumu

- Sn. Muzaffer KURTOĞLU'nun Sunumu

- Sn. Fatih ABRAŞ'ın Sunumu

- Sn. İsmail ÖNOL'un Sunumu

BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu tarafından organize edilen, "Enerji Kesintilerinin Bize Hatırlattıkları" başlıklı çevrim içi bir etkinlik gerçekleştirdi.

Moderatörlüğünü BUSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Nemli'nin üstlendiği etkinlikte, Bursa Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akın Burak Etemoğlu,  enerjiyle ilgili temel kavramlar, enerji risk yönetiminin genel ilkeleri ve bu yönetimi üstlenecek kişilerin yetkinlikleri hakkında bilgiler verdi.

BUSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Nemli, enerji yönetiminin kapsamlı ve sistemli bir iş olduğunu belirterek, "Makro ölçekte yapabileceğimiz bir şey yok. Bizler bu makro ölçekteki gerçeklere göre hazırlanmalıyız" dedi.

Nizamettin Aypak ise, endüstriyel işletmelerde enerji sistemlerinin projelendirilmesi konusunda bir sunum gerçekleştirdi. Aypak, işletmelerde enerji yönetimi için proje aşamasında yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

"Birincil ve ikincil kaynakların belirlenmesi ve ekipmanların tamamlanması, üretim tesis ve hatlarının belirlenmesi ve yerleşimlerinin yapılması. Ölçüm nokta ve araçların belirlenmesi. Kayıp-kaçak kontrol listelerinin hazırlanması. Yatırım geri dönüş hesaplaması. Sorumluluk ve rollerin belirlenmesi."

Aypak, binalarda enerji tasarrufu için yapılması gerekenleri de sıraladığı konuşmasını, "Yatırım kararları arasına verimli enerji tüketiminin de verilmesi durumunda daha sonra hay Allah denilmez" diyerek bitirdi.

FRM Energy firmasından Muzaffer Kurtoğlu da, "Enerji Bütçelemesinin Önemi Ölçme ve Analiz Sistemleri" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Kurtoğlu, teknik bilgiler verdiği konuşmasında, ölçme ve analizle enerji yönetimin nasıl sağlanacağını anlattı.

TOFAŞ'tan Fatih Abraş ise, işletmelerde kullanılan ekipmanların tasarruf yöntemleri hakkında bilgiler sundu. 

Yine TOFAŞ'tan İsmail Önol ise, acil durum planlaması hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Önol, elektrik için acil durumlarda alternatif enerji kaynaklarını, "Jenaratörler, kesintisiz güç kaynakları, güneş enerji sistemleri, rüzgar enerji sistemleri ve kendi santrallerimiz" şeklinde sıraladı. "Şebekeden bağımsız bir sistemimiz olsaydı, kesintiden daha az etkilenirdik" diyen Önol, "Çatılarda güneş enerji sistemleri kurmayı en azından kendi öz tüketimimiz için önceliklemeliyiz" dedi.

Etkinliğin moderatörlüğünü üstlenen BUSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Nemli ise kapanışta yaptığı konuşmada, "Değişik bir dönemden geçiyoruz. Enerji piyasalarındaki dalgalanmalar, siyasal politik gelişmeler her yeri ve herkesi etkiliyor. Biz en çok etkilenen bölgelerden birindeyiz. Bu kapsamlı bir yönetim ve sistem işi. Makro ve mikro ölçekli yapılacaklar var. Makro ölçekler için bugün yapabileceğimiz bir şey yok. Makro ölçekte yaşanacak aksaklıklarla ilgili biz işletmelerimizi nasıl hazırlarız? Bu konuda bilgiler vermeye çalıştık. Bundan sonra da BUSİAD olarak bu konularda destek vermeye hazırız" diye konuştu.

Etkinlik katılımcıların sorularıyla sona erdi.