"Yumurtaları tek sepete koymayalım"

"Yumurtaları tek sepete koymayalım"

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin açıkladığı Nisan 2020 ihracat rakamlarında Bursa'nın düşüşünü, otomotiv ana ve yan sanayinin şalterleri indirmesine bağladı.

BUSİAD Başkanı Türkay, "TİM rakamlarında Bursa ve Kocaeli'nin uzun zamandır devam eden ikincilik yarışına tanık olamadık. İki şehir de otomotiv üzzü niteliğinde. Ve Bu şehirlerde ototmotiv ana sanayilerini takiben yan sanayilerin de şalteri indirmesiyle ihracatta düşüş çok yüksek olmuş durumda" dedi.

Başkan Türkay şunları ifade etti:

"Türkiye'de geçen yılın nisan ayına göre düşüş yüzde 41.4. Yani ihracatımız, 14 milyar 66 milyon dolardan, 8 milyar 993 milyona düşmüş durumda.

Ama Bursa'nın düşüşü neredeyse yüzde 65. Geçen yıl nisanda 1 milyar 248 milyon dolar olan ihracat rakamı, bu yıl nisanda sadece 437 milyon dolar. Burada otomotivin belirleyici rolü çok açık. Bu yaklaşım Kocaeli için de geçerli. Bu durum bizim ihracat kalemlerini çeşitlendirmemiz gerektirdiğini bir kez daha ortaya koyuyor. Yumurtaları aynı sepete koymaktan vazgeçmeliyiz. Bursa, üretim yetenek ve imkanlarıyla, tarımın başkentleri arasında. Özellikle meyvecilikte başarılı ve buraya ağırlık verilebilir. Ayrıca havacılık, uzay ve tıp endüstrisinde de üretim ve ihracat yapar konuma getirilmelidir. Bu salgından, bu anlamda da dersler almalıyız."

Türkay, bu rakamların geçici olduğuna inandıklarını, ancak belirttiği gibi tek sektöre yüklenmenin, Bursa şehrinin kaderi olmaması gerektiğini de ifade etti.