Türkiye’yi geleceğe taşıyacak Ar-Ge Mühendisleri sertifikalandı.

Türkiye’yi geleceğe taşıyacak Ar-Ge Mühendisleri sertifikalandı.

Türkiye’yi geleceğe taşıyacak Ar-Ge Mühendisleri sertifikalandı.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları  Birliği (OİB) ve Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) işbirliği ile Bursa başta olmak üzere Türkiye’deki Ar-Ge personeli ihtiyacını karşılamak ve donanımlı Ar-Ge personeli yetiştirmek üzere hayata geçirilen Ar-Ge Mühendisi Yetiştirme Programı’nın 2018 yılı yaz dönemi başarıyla tamamlandı.

OİB ev sahipliğinde gerçekleştirilen sertifika töreninin açılışında konuşan Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, Bursa’nın genlerinde yenilikçiliğin yattığını söyledi.

Türkay, konuşmasında Bursa’nın sadece Türkiye’nin değil, Avrasya’nın da önemli bir üretim üssü olduğunu belirterek, “Tekstil sektörü daha eskilere dayanmakla birlikte, özellikle otomotivde yaklaşık 50 yıl önce atılan sanayi mayası Bursa’da tutmuştur. Organize Sanayi Bölgesi ve iki otomobil fabrikasının kurulmasıyla Bursa adeta çağ atlamıştır” dedi. Türkay konuşmasında şunları kaydetti:

“Türkiye’de gıda, otomotiv, tekstil ve makine üretimi denilince akla, Bursa’dan başka yer gelmez olmuştur. Hal böyle olunca, yeniliklerin yaşandığı kent unvanını da Bursa fazlasıyla hak etmektedir. İki yıldır sürdürdüğümüz Ar-Ge Mühendisleri Yetiştirme Programı da bizlerin geçmişten aldığımız yenilikçi olma genlerini, geleceğe taşıma azmimizin de bir göstergesidir. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) ve Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) iş birliğinde gerçekleştirilen bu program, bu azmin vücut bulmuş halidir. Üretimin ihtiyaç duyduğu yenilikçi anlayış, bu programla bir normlar bütünü olarak hayata geçmektedir. “

Türkay, programa üniversitelerin, makine, mekatronik, mndüstri  ve otomotiv bölümlerinde lisans ve yüksek lisans eğitimi alanların başvurabildiğini, bu dönemde 62 üniversiteden 376 gencin aday olduğunu ve 51’inin de eğitim şansı yakaladığını belirterek, “2 öğrencimiz program devam ederken iş bulduğu için ayrılmış 49 gencimiz ise sertifika almaya hak kazanmıştır. Geçen dönemlerle birlikte sertifika alanların sayısı tam 130’u bulmuştur” dedi.

Sertifika almaya hak kazanan gençleri kutlayan Türkay, sözlerini şöyle tamamladı:

“Onlar sadece kendilerinin değil, bir ülkenin de kaderini değiştirme şansını ellerine almışlardır. Yapacakları her yenilikle, kendilerinden başlayarak, kurumlarını, kentlerini, ülkelerini ve dünyayı değiştirebileceklerdir. Son 40 yılda, dünyadaki dijital dönüşüm ve yapay zeka uygulamaları da bunun kanıtıdır.

Buradan başta Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) olmak üzere paydaşlarımız, Tofaş Martur, Oyak Renault ve Coşkunöz’e verdikleri destekten dolayı çok teşekkür ediyorum.

Son olarak unutulmamalıdır ki, insanı hayvandan ve yapay zekadan ayıran en önemli özellik hayal edebilme yetisidir. Hayalleriniz geleceğimize yön versin.”

OİB BAŞKANI ÇELİK…

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik de açılış konuşmasında, “Ülkemizin geleceği Ar-Ge, inovasyon, marka ve tasarıma yatırım yaparak ihracatını orta-ileri ve ileri teknoloji ürünler içeren bir yapıya kavuşturmaktan geçmektedir” dedi.

Türkiye’deki Ar-Ge Merkezleri sayısında kısa sürede önemli mesafe kat edildiğini dile getiren Baran Çelik, “Ülkemizde Ar-Ge Merkezleri’nin sayısı neredeyse 1000’e ulaşmıştır. Yine bugün sayısı 234 olan Tasarım Merkezlerinde yaklaşık 5000 personel istihdam edilmektedir. Otomotiv endüstrisinde 17 firmanın tasarım merkezi bulunmaktadır. Önümüzdeki dönemde Tasarım Merkezlerinin sayısının da hızla artmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Türkiye’de kg başına ihracatın 1.5 doların altında olduğunu kaydeden Çelik, otomotiv endüstrisinin kg başına ihracatının 7-8 dolar aralığında seyretmekte olduğunu ifade ederek, “Ancak biz bu rakamı yeterli görmüyor, gelecekte katma değeri yüksek ürünlerle sektörün kg başına ihracat değerini daha yukarılara taşımak istiyoruz. Önümüzdeki yıllarda adet bazında ihracat miktarlarını artırmaktan çok katma değerli ihracat yapabilmek daha da önem kazanacaktır. Bizim başlıca pazarımızın AB ülkeleri, özellikle de gelişmiş Batı Avrupa Ülkeleri olduğu düşünüldüğünde geleneksel üretim yöntemlerimiz ile gelinebilecek noktanın sınırlı olduğunu, mutlaka ileri teknolojilere, tasarıma, inovasyona, Ar-Ge’ye yatırım yapılması gerektiği ortaya çıkmaktadır. Orta ve uzun vadeli hedefimiz ülkemizin sadece üretim merkezi olarak kalması değil, aynı zamanda Ar-Ge, Yenilik ve Tasarım Merkezi haline gelmesidir” dedi.

Öte yandan Proje Koordinatörü Dr. İsmail Durgun katılımcılara programın detayları ile ilgili bilgiler verdi. Ar-Ge Mühendisi Yetiştirme Programı’nı başarıyla tamamlayan öğrenciler sertifikalarını OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, BUSİAD Başkan Yardımcısı Buğra Küçükkayalar, BUSİAD Genel Koordinatörü Basri Tüfekçioğlu ve UİB Yöneticilerinin elinden aldılar.