"Türkiye güneş enerjisinde çok avantajlı"

"Türkiye güneş enerjisinde çok avantajlı"

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları (BUSİAD) Enerji Uzmanlık Grubu ile Bosch Termoteknoloji paydaşlığında düzenlenen "Güneş enerjisi su sistemlerinin endüstriyel sistemlerle entegrasyonu" konulu online seminer düzenlendi.

Bosch Termoteknoloji Sistem Çözümü, Proje Tasarım ve Teklif Sorumlusu Sercan Kurtuluş, güneş enerjisi, kullanım alanları Türkiye'nin güneş enerjisinden faydalanma rakamları hakkında bilgiler vererek konuşmasına başladı. Güneş enerjisi neredeyse sonsuza yakın bir kaynak olduğunu ancak anlık kullanılması gerektiğini ifade ederek, Türkiye'nin durumu hakkında şu bilgileri verdi:

"Türkiye'nin özellikle güney ve güneydoğusu çok iyi durumda. Kuzeyinin bile 1400 kilovat saat metre kare yıl olduğu düşünülünce ortalamanın üstünde. Dünyada lider olan Almanya'da 1000-1200'lerle bu liderliği sürdürüyor. Antalya- Hatay- Mersin, Adana gibi illerde inanılmaz bir potansiyel var. 2400 ile 3000 saat güneş alıyoruz. Bu yaşanabilir güneş alan coğrafik alanlar açısından çok iyi bir yerde olduğumuzu gösteriyor. Yılda 8640 saat var ve biz bunun çok önemli bir bölümünde güneş ışığından faydalanıyoruz."

Kurtuluş güneş enerjisinden aktif ve pasif yararlanma şekilleri olduğunu ifade ederek, Pasif sistemlere seraları örnek verebiliriz. Aktif sistemlerde ise, güneş enerjisini elektrik enerjisi elde etmeyi anlıyoruz. Bir de tabi güneş enerjisinden sıcak su elde ettiğimiz yöntemler var" dedi.

TASARIM ÖNEMLİ...

Kurtuluş, güneş enerjisinden sıcak su elde edilmesi için gerekli olan parçaları da anlatarak, evlerin çatısında gördüğümüz basit termosifon sistemlerinden, daha detaylı sanayide kullanılan sistemlere kadar detaylı bilgiler verdi. Kurtuluş, güneşin ısısını toplayan kollektörlerin yerleşimleri hakkında da bilgiler vererek, "Güneşin geliş açısı verim için çok önemli. Mümkün olduğunca dik bir açıyla gelmesi gerekir." diye konuştu.

Kurtuluş, katılımcılara kurulacak güneş enerji sisteminde en önemli noktanın müşteriye özel tasarım olduğunu da kaydederek, tasarım sırasında en az güneş ışığı ve en çok güneş ışığı alınan dönemleri de içeren bir simülasyon yapılmasını da önerdi.

Bosch Termoteknoloji Endüstriyel Sistemler Satış Sorumlusu Buğra Serinyel ise, Bosch Buhar Sistemleri Kitabı hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Serinyel, pdf olarak indirilip yararlanabilecek kitabın içinde hesaplama araçlarının bulunduğunu da ifade etti.

Sn.Sercan KURTULUŞ'un Sunumu

Sn.Buğra SERİNYEL'in Sunumu