"Temiz enerji, sonsuz kaynak"

"Temiz enerji, sonsuz kaynak"

Toplantıyı izlemek için tıklayınız

Sn. A. Serkan Ulaşan'ın Sunumu

Doç. Dr. Hakan Tacettin Türker'in Sunumu

Sn. Seyran Hatipoğlu'nun Sunumu

Güneş Enerji Sistemlerine artan ilgi de, temiz enerji, sonsuz kaynak, düşen maliyet ve artan verimliliğin etkili olduğu ifade edildi.

Bursa Uludağ Üniversitesi ve Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Enerji Uzmanlık Grubu ortaklığıyla, "Çatınızdaki Enerji Potansiyeli" konulu online toplantı gerçekleştirildi.

Coşkunöz Metal Form'dan Oğuz Aydın'ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Sunvital Enerji firmasından Serkan Ulaşan, Güneş Enerji Sistemi'nin (GES) tercih edilme nedenlerini şöyle sıraladı:

"Temiz enerji, sonsuz kaynak, coğrafi avantaj (Türkiye çin günde 7.5 saat güneşlenme süresi), cari açığı azaltma potansiyeli, enerjide dışa bağımlılığı azaltması, yatırım maliyetinin düşüklüğü, artan verimlilik, izleme, analiz imkanı, uzun ömür ve garanti süresi. Bunların dışında karbon emisyonunu düşürmesi ve buna bağlı ticari anlaşmalardaki karbon yaptırımlarına da çözüm oluşturabiliyor."

Türkiye'nin 2014'te 30 MW olan güneş enerji sisteminin 2021'de 8 bin 500 MW olacağını, 2025'te ise 20 bin MW olarak planlandığını ifade eden Ulaşan, Türkiye'den daha az güneşlenme süresine sahip Almanya'da ise 2020 sonunda 54 bin MW'lık kurulu GES bulunduğunu kaydetti.

12 Mayıs 2019'da gelen yönetmelikle, yerinde üretim ve tüketimin öngörüldüğünü belirten Ulaşan, bu yönetmelikle aylık mahsuplaşmanın da söz konusu olduğunu kaydetti.

GES sistemlerinin bakım maliyetinin neredeyse sıfıra yakın olduğunu da dile getiren Ulaşan, 2-3 yılda bir panellerin saf suyla temizlenmesinin yeterli olduğunu da söyledi.

Bursa Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Tacettin Türker ise, GES'lerin çatı uygulamalarında dikkat edilmesi gereken hususlara değindi. Doç. Dr. Türker, konuşmasında farklı çatı sistemlerine göre GES uygulama yöntemlerini anlatırken, "Mevcut yapı gelecek ek yükü taşıyabilir mi? Tasarımı ne olmalı? " sorularına yanıtlar arandığını da kaydetti. Doç. Dr. Türker, şunları söyledi:

"Proje var ve uygun yapılmışsa proje üzerinden. Proje var ama uygun yapılmamışsa, performans analizi gerekiyor. Proje yok ise yine performans analizi gerekiyor. Rüzgar ve kar yükü gibi analizlerin yapılması gerekiyor."

Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı TURSEFF'ten Seyran Hatipoğlu ise, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası destekli bir programla, 2015'teki GES uygulamalarının finansmanın yüzde 61'ini gerçekleştirdiklerini söyledi.