"Sürekli öğrenmek zorundayız"

"Sürekli öğrenmek zorundayız"

BUSİAD ile Uludağ Üniversitesi arasında 2010 yılından beri üniversite-sanayi işbirliği kapsamında devam eden seminerler dizisininde, bu kez "Fütürizm" genç mühendis adaylarına anlatıldı.

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD)  ve Uludağ Üniversitesi işbirliği ile organize edilen "Fütürizm" konulu seminer, Prof. Dr. M. Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Eğitim Danışmanı Dr. İsmail Durgun'un konuşmacı olduğu programa, mühendislik öğrencileri katıldı.

Öğrencilere "Fütürizm" konulu bir sunum yapan Dr. İsmail Durgun, teknolojinin günlük hayata geçişinin eskiye oranla daha büyük bir ivme kazandığını söyledi.

Dr. İsmail Durgun, değişimin daha hızlı hayatımıza girmesinin eğitim-öğretim açısından da değişime neden olduğunu yeni mesleklerin hayatımıza girdiğini bazılarının ise hayatımızdan çıktığını örneklerle aktardı. Durgun, bu durumun sürekli öğrenmeyi de mecbur kıldığını söyledi. Durgun, " Bugün öğrendikleriniz yarın değişip gelişebilir halde. O nedenle öğrenmeye devam etmek zorundayız" dedi.

Dr. Durgun, değişimin bireyler ve şirketler için yönetilmesi gereken bir konu haline geldiğini belirterek, böylesi bir süreçte mühendis adaylarının özellikle Gartner Teknoloji İlerleme Döngüsünü bilmesi gerektiğini kaydetti. Dr. Durgun, şöyle devam etti:

"Yeni teknolojilerin ve sosyal inovasyonların çoğu kendi başlarına oyun değiştiricidir. Bunlar birleştiklerinde daha da güçlü olur ve oyun değiştiricilikte bir kusursuz fırtına oluştururlar. Yapay zeka, nesnelerin interneti, sosyal robotik, bulut, blockchain, 3D yazıcılar, yenilenebilir enerji gibi kavramlar bu alanda değerlendirilebilir. Sanal gerçeklik meselesi artık kullanılabilir hale gelmiş durumda. Arttırılabilir gerçekliğin yaygınlaşması içinse biraz daha vakit gerekiyor. Bu süreçte mesleklerin geleceği de tartışma konusu olmuş durumda. Günümüzde var olan birçok mesleğin gelecekte var olmayacağı, ancak yeni mesleklerin ortaya çıkacağı görülüyor."

3D VE 4D YAZICILAR...

Günümüzde oldukça yaygınlaşmış durumda olan 3D yazıcı teknolojisi hakkında da bilgi veren Dr. Durgun, söz konusu teknolojinin üretim açısından önemli bir çığır açtığına değindi. Artık 3D yazıcıların hemen hemen her sektörde kullanıldığını ifade eden Dr. Durgun, bu sektörlerin başında otomotiv, makine, havacılık ve tıp gibi alanların geldiğinin bilgisini verdi. Dr. Durgun, gelinen noktada 4D yazıcıların konuşulmaya başlandığını dile getirerek, robotların da insanların yaptığı işleri yapar hale gelerek hayatımıza fazlasıyla girmeye başladığına vurgu yaptı. "Yakın gelecekte robotların insanların ellerindeki işleri alacağı görülüyor" diyen Dr. Durgun, fütüristik yaklaşımlara göre gelecekte üretim, ulaşım, taşımacılık, sağlık gibi pek çok alanda son derece büyük değişimlerin kapıda olduğunu kaydetti. Dr. Durgun, dünyaya kıyasla Türkiye'nin kendi teknolojilerini üretmede gereken hızda yol alamadığını, ancak ümitsizliğe düşmeden gayret göstermek ve çok çalışmak gerektiğini sözlerine ekledi.