PAKET HAYATLAR YAŞIYORUZ.

PAKET HAYATLAR YAŞIYORUZ.

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Turan, insanların dünyayı nesneleştirdiğini ve her şeyi değişim değeriyle algıladığını belirterek, "Bize sunulan paket hayatları yaşıyoruz" dedi.

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD)-Uludağ Üniversitesi Felsefe Bölümü ve Bursa Felsefe Kulübü işbirliği ile gerçekleştirilen Açık Kapı Toplantıları Felsefe Söyleşileri dizisinin üçüncüsü BUSİAD Evi'nde gerçekleştirildi.

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Turan'ın "En az istediğimiz yaşamı yaşama" başlığıyla yaptığı sunumda, insanların gerçekte arzuladıkları yaşamları yaşamaktan gönüllü olarak vazgeçtiklerini söyledi. Prof. Dr. Turan, insanların dünyayı nesneleştirmeye başladığını ve bunun ardından da her şeyin niceliksel hale döndüğünü ifade ederek şunları kaydetti:

"Her şeyi nesneleştirdiğimizde dünya sizin yaşadığınız dünya değil artik. Ana, baba kapıcı ile ilişkilerimiz hep önceden belirlenmiş durumda. Ajandada ne yapacağımız belli.  Değişim değeri diye bir seyden bahsediyoruz. Kaça alınıp satıldığına kafa yoruyoruz. Tüketmekle ilgileniyoruz. Paket programlarla yaşıyoruz.  Çocuğumuzu koleje gönderelim diyoruz. Sonra bakıyoruz herkes gönderiyor. Farklı olmak adına yaptığımız her şey de, paket programları farketmediğimiz için sıradanlığın içine düşürüyor bizi. Sevmek bile niceliksel bir hale dönüşmüş durumda.  "

Bu dünyadan çok az şeyi deneyimleyerek ayrılacak olmanın hüznünü yaşamamız gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Turan, farklı bir bakış açısına sahip olmanın Nietzsche'nin dediği gibi "değerlere sahip olmakla" olabileceğini de ifade etti.

Söyleşi sonunda Prof. Dr. Turan'a Bursa BUSİAD Yönetim Kurulu Ergun Hadi Türkay tarafından Çağdaş Eğitim Koopertifi Kır Çiçekleri projesine yapılan bağış sertifikası sunuldu.