"Maaşa zam işe son olmaz umarım"

"Maaşa zam işe son olmaz umarım"

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, asgari ücretteki rekor artışın çok da sevinilecek bir durum olmadığının kısa sürede ortaya çıkacağını belirterek, "Maaşa zam işe son olmaz umarım" diye konuştu.

"Çalışanlarımızın, batı seviyesinde bir yaşam sürmesini yürekten arzu ediyoruz" diyen BUSİAD Başkanı Türkay, şöyle devam etti:

"Ancak, ekonominin gerçekleri unutulmamalı. Büyümenin adil dağıtılmasını istiyoruz. Ancak, enflasyon, girdi maliyetlerindeki artış ve rekabet gücü de göz ardı edilmemeli. Asgari ücret, birkaç ay içinde şahlanması mümkün olan enflasyona yenilmez umarım. İşçi kardeşlerimizin yüzünün hep gülmesini isteriz. Umalım ki iktidar, kısa sürede kur istikrarını sağlasın. Ancak faizlerin geri çekilmesiyle bu istikrarı sağlamak nasıl mümkün olacak, bunu da bilemiyoruz. 1990'ları yaşayanlar bilir. Endişemiz yüksek enflasyonlu bir hayata dönüştür."

Başkan Türkay, ekonomi biliminin kendi gerçekleri olduğunu da kaydederek, "Bu gerçekler içinde zaten sıkıntıda olan arz, yapay olarak artan taleple daha da sıkışacak ve fiyatlar katlanarak artacaktır. İç pazarda her şey ateş pahası olurken, ihracatımız artacak ancak halkımız yoksullaşacaktır. Bu durum da özellikle iç pazara mal ve hizmet üretenler için büyük sıkıntıya neden olacak ve yeni bir işsizlik dalgası yaratabilecektir. Ayrıca bu orandaki asgari ücret zammı diğer çalışanların da aynı oranda artış beklentisine neden olacak. Asgari ücret net 4 bin 253 lira olurken bunun işverene maliyeti ise 5 800 lirayı geçecektir. Bu rakamları ödemek çok da kolay olmayacaktır. Bu da yaşanan sıkıntının katlanarak büyümesine neden olacaktır" dedi.

Türkay, zor günlerden geçildiğini de kaydederek, "Türkiye bugünleri de atlatacak güce sahiptir. Yeter ki gerçeklere göre hareket edelim" diye konuştu.