Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu'ndan film gösterisi

Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu'ndan film gösterisi

 

Global Compact Türkiye Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubuna bağlı Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Etkinlikleri kapsamında toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farklılık yaratmak amacıyla gerçek bir hikayeye dayanan 'Gizli Sayılar' filmini tüm üye firmaların çalışanları ile buluşturdu.

Yeşim Tekstil, BUSİAD ve BUİKAD koordinatörlüğünde oluşturulan Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu örnek bir uygulamaya daha imza attı. Merinos AKKM Orhangazi Salonu'nda gerçekleştirilen etkinliğe WEPs imzacısı firmaların çalışanlarından oluşan yaklaşık 600 kişi katıldı. Programda Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mihrimah Kocabıyık ile Nilüfer Belediyesi Başkan Vekili Nazlı Yazgan da hazır bulundu.

Etkinliğin açılışında konuşan Global Compact Türkiye Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubu Eş Başkanı ve Yeşim Tekstil Kurumsal İletişim Müdürü Dilek Cesur, Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubunun Global Compact Türkiye tarafından 2014 yılında hayata geçirildiğini söyledi. Özel sektör, sivil toplum örgütleri ve üniversitelerin temsilcilerinden oluşan çalışma grubunun, BM Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi ile birlikte 7 maddeden oluşan "Kadınların Güçlenmesi Prensipleri"nin (WEPs) ülke çapında yayılımına katkı sağlamayı amaçladığını belirten Cesur, "Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubu, şirketlerin bu prensipleri uygulamaya geçirmesi için iyi örneklerin paylaşıldığı bir özel sektör platformu olarak da görev yapıyor. Türkiye'de yaklaşık 300'e yakın firma; kadın-erkek eşitliği ve kadınların ekonomik hayatta güçlenmesi için, Kadının Güçlenmesi Prensiplerine (WEPs) imza atmış durumda. Bu alanda dünya ülkeleri arasında birinci sıradayız. Söz konusu firmalar arasında 31 imzacı da Bursa'dan yer alıyor. 2016 yılından bu yana Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu olarak bu konuda çalışmalar yapıyoruz. 5 Mart tarihi itibarı ile de Kadının Güçlenmesi Bursa Platformunu örnek alarak İzmir'de de aynı modeli hayata geçireceğiz. Bursa bu konuda rol model olmuş olacak." diye konuştu.

BUİKAD Yönetim Kurulu Başkanı İpek Yalçın, toplumsal cinsiyet eşitliğinin yerel düzeyde yayılmasına yönelik stratejilerin çok önemli olduğunu belirtti. Yalçın, kadınların ekonomik yaşama daha fazla katılmalarının, kalkınma ve büyümeden daha fazla pay almalarının ve aile içindeki konumlarında iyileşme sağlanmasının, kalkınmışlığın gerekleri arasında yer aldığına işaret ederek "Bu kapsamda 2016 yılı kasım ayında bir araya gelen BUİKAD, BUSİAD ve Yeşim'in icra kurulunda yer aldığı Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu, kurulduğu günden bu yana Bursa'nın dinamiklerini oluşturan 31 şirketin katılımı ile çalışmalarına devam ediyor. İlk olarak 2018 yılında düzenlediğimiz "Gücümüz Eşitliğimiz" panelinde iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirdik. Kadın istihdamı ile ilgili önemli konuların gündeme geldiği panelle tüm iş dünyasında farkındalık yarattık." diye konuştu.

BUSİAD Başkan Yardımcısı Buğra Küçükkayalar ise "Sadece bize özgü olmayan, yaşadığımız dünyanın büyük sorunlarından biriyle ilgili fark yaratmak için buradayız. Konuşmaların ardından izlenecek film de bize gösterecek ki, bu sorun gelişmiş ülkelerin başında olan ABD'de de uzun yıllardır var ve halen çözüm için çabalıyorlar. Tıpkı bizler gibi. Kadını sadece evlerde dört duvar arasında gören anlayış zamanın ruhuyla doğru olarak, ağır da olsa değişiyor. Artık, kadınsız çalışma anlayışı, ufak ufak da olsa geride kalıyor. Liyakatin cinsiyetten önce geleceği bir dünya özlemini, bu ve bunun gibi etkinliklerle buradan dile getirmek bile önemli bir gelişme. Kadını Güçlendirme Bursa Platformu geçtiğimiz yılki etkinlikte BUSİAD Evi'ni doldurarak meseleye ne kadar sahip çıktığını göstermişti. Kadının olduğu yerde azmin olduğunu biliyoruz. İzleyeceğimiz film, bu azmimize ve umudumuza biraz daha katkı koyacaktır." ifadelerini kullandı.

BM Kadın Birimi Programlar Yöneticisi ve Ülke Direktörü Vekili Zeliha Ünaldı da kadınlar ve erkekler arasındaki toplumsal cinsiyete dayalı eşitsizliklerin yüz yıllar içerisinde ortaya çıktığını ifade etti. Bununla birlikte eşitsizlikleri ortadan kaldırmak için o kadar vakit olmadığına vurgu yapan Ünaldı, "Biz UN Women olarak dünyayı herkes için yaşanabilir, eşitlikçi bir yer haline getirmek istiyoruz. Bunu yalnız yapmamız mümkün değil. İş dünyası, çalışanı ile yöneticileri ile en önemli ortaklarımızdan. Kadının güçlenmesi prensiplerine sahip çıktığı ve eşitlik için bize ortak olduğu için Bursa'da iş dünyasına teşekkür etmek isterim" şeklinde konuştu. 

Konuşmaların ardından etkinliğin sponsorları Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Borçelik'e teşekkür plaketleri takdim edildi. Etkinlik, "Gizli Sayılar" isimli film gösterimi ile devam etti.