"İyi insanın artmasıyla adalet artar"

"İyi insanın artmasıyla adalet artar"

YOUTUBE'DAN İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Ege Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Solmaz Zelyüt, "İyi insan erdemlere sahip olan insandır. İyi insanların artmasıyla adalet de artar" dedi.

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD), Bursa Uludağ Üniversitesi Felsefe Bölümü ve Bursa Felsefe Derneği ortaklığında 13 yıldır devam eden, Açık Kapı Toplantıları, Felsefe Söyleşilerinde bu ay, "Erdem ve Adalet" konuşuldu. Kocaeli Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sinan Özbek tarafından yönetilen çevrim içi toplantının konuşmacısı, Ege Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Solmaz Zelyüt oldu. Prof. Dr. Zelyüt, erdemin adaleti de kapsayan bir şey olduğunu ifade ederek, "Kadim filozoflar, başta Aristoteles olmak üzere erdemi tekil kullanmazlardı. Erdemler derlerdi. Cömertlik, cesaret ve adalet gibi" dedi. Modern insanın ise, erdem ve ahlak dediğinde Immanuel Kant'ın ahlak felsefesine yaslandığını da kaydeden Zelyüt, "Ahlaki prensibimize bağlı kalmayı ahlaklı olarak değerlendirdiğimiz ölçüde Kant'ın etiğinde duruyoruz. Çoğul bir halde erdemlerle her seferinde duruma, zemine göre yapılması gereken ahlak tarzı ise Aristotelesci bir ahlak anlayışı var. Bir tarafta prensip etiği bir tarafta erdemler etiği var. Erdemler bir takım prensipler olmadan, prensipler de prensip olma değerini erdemler olmadan edinemezler" diye konuştu.

Prof. Dr. Zelyüt, şöyle devam etti:

"Adalet hem dünyevi hem ilahi bir şeyi ifade ediyor. Adalet arayışı hem yersel hem göksel bir arayıştır. Ancak felsefe için adalet kavramlaştırılır. Felsefe arayış bir standart arayışıdır.

Adalet erdemi iyi hayat arayışı içinde yer bulur. Bundan bağımsız adalet arayışı yanlış olur. Tek başına adalet arayışı da eksik olur.

Yunan felsefesinde, cahil olarak adil olma ihtimali yoktur. Budala ama çok iyi bir insan olma ihtimaliniz yoktur. Aristoteles'e göre, erdem iki aşırı ucun arasını bulmaktır. Cömertlik erdemi, cimrilikle savurganlığın ortasıdır. Adalet ise adil olmamızın yolu, adaletsizliğe maruz kalmak da değil adaletsizlik yapmak da değildir. Adil olmak, cesur olmaktan, cömert olmaktan, dostluk erdemine sahip olmaktan ve basiret erdemine sahip olmaktan ayrı değildir. Sadece adil olarak iyi insan olma ihtimali yoktur.

İyi insan erdemlere sahip olan insandır. İyi insanların artmasıyla adalet de artar."

Prof. Dr. Zelyüt, katılımcıların sorularını da yanıtladı.