"İstihdamdaki daralma çok ciddi"

"İstihdamdaki daralma çok ciddi"

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, açıklanan işgücü rakamlarında, istihdamdaki ciddi düşüşe dikkat çekerek, "İşsizlik rakamı pandemi koşullarında devletin desteğiyle artmıyor. Ancak üretim ve hizmette daralma istihdam rakamıyla kendini gösteriyor" dedi.

BUSİAD Başkanı Türkay, şunları söyledi:

"Geçen yıla göre istihdam edilenlerin sayısı 1 milyon 254 bin kişi azalarak 27 milyon 263 bin kişiye düşmüş durumda. Aslında bu durum yeni de değil. 2018'den beri istihdam düşüyor. Temmuz 2018'de istihdam rakamı 29 milyon 265 bine kadar çıkmıştı. Bir de buna çalışma çağına gelen nüfusun artışını ekleyin. Durum çok da parlak değil. Kapasiteleri maksimum seviyeye çıkarmamız ve yeni iş imkanları yaratmamız gerekli.

Tablonun detaylarına baktığınızda iş gücüne dahil olmayanlarda, 614 binden 1 milyon 335 bine yükselen iş bulma ümidi olmayanları görüyorsunuz. Sistemin ümitsizlik yaratması tamiri en geç olan boyuttur. Buna çözüm bulmamız şarttır. Aksi sosyal sorunların kapımızdan içeri girmesi demektir."

BUSİAD Başkanı Türkay, İstihdamı artırmanın en hızlı çözümünün üretimin önündeki bürokratik ve finansal engellerin azaltılması ile tarım ve turizme yapılacak destekten geçtiğini de ifade etti. Türkay, uzun vadede ise kalkınmanı, üretmenin ve istihdam sorunlarının çözümünde en önemli rolün eğitimde olduğunu ifade ederek, "Ürün ve hizmeti dünyaya satabilmemiz için ürün ve hizmetlerimizin dünyanın istediği kalitede olması gerekir. Bunun için de dönemin gerektirdiği teknolojik ve girişimcilik becerilerine sahip bir nesil yetişmesi gerekiyor. Bu da kaliteli bir eğitimle olur" dedi.