"İhracatta fırsat var"

"İhracatta fırsat var"

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, yaşanan tüm zorluklara rağmen, Türkiye'nin ihracat hedefli yatırımlar yapması durumunda pandemi sonrası rakipleri içinde öne çıkabileceğini söyledi.

BUSİAD Başkanı Türkay, IMF'nin tüm dünya için büyüme rakamlarını yüzde -3'ten, yüzde -4.9'a revize ettiğini hatırlatarak, "Bu durum, bizim ihracat pazarımız olan AB ülkelerinde çok daha vahim. İngiltere, yüzde -10, İspanya, İtalya ve Fransa da daha ağır. Almanya yüzde -7.8. Bu sene ihracat pazarlarımızda ciddi daralmalar var" dedi. Türkay sözlerini şöyle sürdürdü:

"Pandeminin etkilerinden kurtuluyoruz. Kapasite kullanım oranları sektörler arası, farklı olsa da yüzde 65'ler civarına yükseldi. Bu süreçte gümrük vergileri, 800'e yakın üründe arttırıldı. Bu ihracatımızı olumsuz yönde etkilemeye aday bir gelişme. Türkiye, ara malı ithal edip, bunlara ülke içinde katma değer kazandırıp  ihracatını gerçekleştiriyor. Pandemi ile gelen maliyet artışları da göz önüne alınırsa, bu gelişme, pek istediğimiz bir durum değil.

Pandemi sonrası büyümede de, sağlık ve hijyen önlemleri nedeniyle, sanayide verimlilik düşüşlerine de sebep olacaktır.

Ancak tüm bu olumsuzluklar ve artan maliyetler tüm dünyanın yaşayacağı bir sorun olacağı için Türkiye burada pozitif ayrışabilir. Çünkü yaşanan değişikliklerin maliyeti, Batı'da bize göre daha yüksek olacaktır."

Başkan Türkay, tüm dünyada kredi faizlerinin düştüğünü de ifade ederek, sözlerini, "Önemli olan, bu düşük faizlerin tüketimden çok yatırıma, ülkemiz özelinde, ihracat hedefli yatırıma yönlenmesi gerekir " dedi.