Hibe zamanı

Hibe zamanı

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, pandeminin ikinci dalgasının ekonomide de yaşandığını söyledi. BUSİAD Başkanı Türkay, acil eylem planı yapılması gerektiğini, bunun da içeriğinin hibelere dayanmasının şart olduğunu söyledi.

BUSİAD Başkanı Türkay şunları söyledi:

"Önce bazı durum tespiti yapalım. Kısa çalışma ödeneğinin çalışma hayatına olumlu/olumsuz etkileri oldu. İlk olarak nasıl olsa işten çıkarılmama garantisi olduğu için yüzde 30'a varan verimlilik kayıpları oluştu. İkincisi yatırım yapmak isteyen iş insanı, önünü net göremediği için ve de istihdam edeceği kişileri olumsuzluk anında işten çıkartamayacağından, istihdam etmeme yolunu seçti. Üçüncüsü hizmet sektöründe, çoğu işletme tekrar kapandı. Hiçbir gelirleri yok ama çalışanın sigortası, iş yeri kirası gibi bazı temel giderler devam ediyor. Bunun sonucu küçük işyerlerinde toplu iflaslar. Üstüne üstlük art arda gelen zamlar. KDV alacaklarının tahsil edilememesi sorunları yaşanıyor."

Hükümetin son zamanlarda piyasa dostu kararlarla doğru adımlar attığını kaydeden Türkay, "Bunlarla birlikte tamamlayıcı, alınan kararların etkisini arttırıcı önlemler de alınmalı" dedi.

BUSİAD Başkanı Türkay, sözlerini şöyle tamamladı:

"Acil olarak yardım planı şekillendirilmeli. Yardım planına gözümüzü kapayamayız. Artık ucuz kredi de çözüm değil, kimsenin kredi karşılığında verebileceği teminat kalmadı. Çözüm hibe desteklerinden geçiyor."

Türkay, giderek artan vaka sayılarına karşı da halkı dikkatli olmaya davet etti.