Erdal Karamercan: "Kadının güçlenmesi için liderlere büyük iş düşüyor"

Erdal Karamercan: "Kadının güçlenmesi için liderlere büyük iş düşüyor"

Global Compact Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu'na bağlı Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu'nun online söyleşilerinin bu ayki konuğu Global Compact Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu Eş Başkanı ve Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdal Karamercan oldu. Karamercan; "Türkiye'de toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmaları sadece farkındalık boyutunda. Kurum kültürüne yansımadığı sürece bu alanda bir ilerleme beklemek mümkün değil. Kurumun lideri, kadının güçlenmesi konusunu görev olarak üstlenmediği sürece bu konu çözümlenemez." dedi.

2016 yılında  BUİKAD, BUSİAD ve Yeşim Tekstil koordinatörlüğünde  kurulan,  33 firmanın yer aldığı,  KALDER'in de  destekçi kurum olarak çalışmalarına katkı sağladığı  Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu, online söyleşilerine devam ediyor.  "Covid-19 günlerinde toplumsal cinsiyet eşitliği meselesine bakış" konulu ikinci söyleşinin konuğu Global Compact Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu Eş Başkanı ve Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdal Karamercan oldu. 

Sadece platforma üye firmalarının temsilcilerine değil, tüm iş dünyasına açık olarak düzenlenen söyleşiye Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Yeşim Tekstil Kurumsal İletişim Direktörü Dilek Cesur moderatörlük yaptı. Programın açılışında konuşan Cesur, Korona virüs salgını nedeniyle platformun toplantılarını online olarak yapmaya devam ettiklerini, her ay firma veya sivil toplum örgütü temsilcilerini söyleşilere konuk etmeye devam edeceklerini söyledi. Cesur konuşmasında Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu'nun kuruluş süreci ve faaliyetleri hakkında da bilgi verdi. Cesur'un ardından söz alan BUİKAD Başkanı Oya Eroğlu, BUSİAD Başkanı Ergun Hadi Türkay ve KalDer Başkanı Emin Direkçi de birer konuşma yaptı.

 Konuşmaların ardından Global Compact Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu Eş Başkanı ve Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdal Karamercan'ın söyleşisine geçildi. Karamercan söyleşinin başında Global Compact Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu'nun Türkiye genelindeki faaliyetlerine ve pandemi sürecindeki çalışmaları hakkında bilgi verdi.  Global Compact Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu olarak 5.5. numaralı sürdürülebilir kalkınma hedefi doğrultusunda iki temel projeye odaklandıklarını ifade eden Karamercan, bunlardan ilkinin UN Global Compact tarafından başlatılan Target Gender Equality (Hedef Toplumsal Cinsiyet Eşitliği)Programı, diğerinin ise Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) desteğiyle iş dünyasında üst düzey yönetimde kadın sayısını artırmayı hedefleyen proje olduğunu kaydetti.

5.5. numaralı sürdürülebilir kalkınma hedefinin, ekonomik yaşam dahil tüm karar alma düzeylerinde liderlik için kadınların tam katılımını ve liderliklerini 2030 yılına kadar sağlamaya odaklandığına işaret eden Karamercan, bu kapsamda başlatılan programı Türkiye'de uygulama kararı aldıklarını kaydetti. Karamercan, Türkiye dahil 19 ülkede uygulanacak söz konusu program kapsamında yönetim kurulunda kadın sayısını arttırmaktan tedarik zincirinde kadın girişimci sayısını arttırmaya kadar iddialı ve gerçekçi hedeflerin yer aldığının altını çizdi. Program katılımcılarının şirketlerinde bu hedefleri nasıl gerçekleştireceklerine dair yol haritası belirlemek adına destekleneceğine ve eğitileceğine değinen Karamercan, program sonunda katılımcıların kendi kurumlarına özel bir eylem planı oluşturmuş olacaklarını dile getirdi. 

Sürdürülebilir kalkınma amacı doğrultunda öne çıkan iş birliklerine uygun olarak etkilerini arttıracak şekilde Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın EBRD Projesi'ne de dahil olma kararı aldıklarını ifade eden Karamercan, söz konusu projenin üst yönetimde kadın temsilinin arttırılmasını hedeflediğini sözlerine ekledi.  

"Kadın çalışmaları, kurum kültürüne yansımadığı sürece ilerlememek mümkün değil"

Eczacıbaşı Holding'de kadının güçlenmesine yönelik gerçekleştirilen çalışmalar hakkında da bilgi veren Karamercan, Holding bünyesinde CEO olarak göreve başladığı günden itibaren kadının güçlenmesine yönelik farkındalık çalışmalarına önem verdiğini ve toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarına liderlik ettiğini söyledi. Türkiye'de toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarının sadece farkındalık boyutunda olduğuna işaret eden Karamercan, "Kurum kültürüne yansımadığı sürece bu alanda bir ilerleme beklemek mümkün değil. Birçok kurum bunu '-mış, -miş' gibi yapıyor. WEPs'i en üst yönetim imzalıyor ancak sonrasında alt yöneticilere delege ediliyor. Kurumun lideri, kadının güçlenmesi konusunu görev olarak üstlenmez ise bu konu çözümlenemez. Bunun kurum kültürüne, hedeflere, KPI denen performans değerlemelerine yansıması lazım. Ancak bu şekilde bir kurum, kadın çalışmaları konusunda ilerleme sağlayabilir." diye konuştu. Karamercan, şöyle devam etti:   

"Kadının güçlenmesi konusu bizim temel sürdürülebilirlik raporumuzun içinde yer alıyor. Kadınlar iş hayatında çok başarılılar. Peki bu potansiyeli neden hayata geçiremiyoruz? Kadınlara fırsat verildiğinde her zaman başarılı olma şansları olacaktır. Eczacıbaşı Holding'de işe alımlarda aynı pozisyon için kadın ve erkek başvuru yaptığında pozitif ayrımcılık yaptık. Kadınların iş hayatında tutunması adına esnek çalışma ya da evden çalışma gibi yöntemler geliştirdik. Ancak toplumsal cinsiyet eşitliği adına daha almamız gereken çok yol var."  

Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu hakkında;

Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu Türkiye'de toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadının güçlenmesi ile ilgili yapılan çalışmaları Bursa'ya taşımak ve iş dünyasında Bursa'yı bu konuda örnek il olarak konumlandırmak üzere 2016 yılında  BUİKAD, BUSİAD ve Yeşim Tekstil koordinatörlüğünde kuruldu. KalDer de destekçi kurum olarak platformun yürüttüğü çalışmalara katkı sağlamaya devam ediyor. BM Global Compact Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu'na bağlı olarak çalışmalarını sürdüren Bursa Platformunda, farklı sektörlerden 33 WEPs (Kadının Güçlenmesi İlkeleri) imzacısı firma yer alıyor.

Platform, kadının güçlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusuyla ilgili paydaşları bir araya getirerek firmalar arası öğrenme süreçlerini desteklemek, kadının güçlenmesi prensiplerinin

ülke çapında yayılımını sağlamak, iş dünyası olarak aile içi şiddete karşı ortak bir politika geliştirmek ve böylelikle de etkiyi arttırmak üzere çalışmalar yürütüyor.