Enflasyona tarla freni

Enflasyona tarla freni

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, enflasyondaki artışın en önemli nedenlerinden olan gıdaya, uzun zamandır vurgu yaptıklarını belirterek, tarladan ürünlerin çıkmasıyla birlikte enflasyonda da gevşemenin başladığını söyledi.

BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Türkay, "Gıda ve alkolsüz içecekler enflasyon sepetinin yüzde 23.29'unu oluşturuyor. Kış döneminde artan gıda fiyatları enflasyonu da coşturmuştu. Artık Türkiye'nin verimli arazilerinde, erken hasatlar başladı ve gıda enflasyonu da düşüşe geçti" dedi.

Türkay şöyle devam etti:

"Geçen ay yıllık 31.86 olan gıdadaki enflasyon, bu ay yüzde 28.44'e düştü. Bu da genel enflasyonda son aylarda yüzde 1'in üzerindeki artışın, yavaşlamasını sağladı. Enflasyon, Nisan'da aylık enflasyon 1.69, yıllık 19.50 iken, Mayıs ayında aylık 0.95, yıllık 18.71' indi. Artık tarlalardan, bahçelerden daha çok ürün geldikçe ve iç-dış politikada önemli negatif girdiler olmazsa yaz sonu enflasyonun biraz daha düşmesini bekliyoruz."

Türkay, yaşanan enflasyon artışına ekonomik çok sayıda gerekçesi olmasına karşın, son aylarda tarıma destek verilmesi gerekliliğini ortaya koyması açısından, bu rakamlardan önemli bir ders çıkarılması gerektiğini de ifade etti. Türkay, enerji ihtiyacının da azalacağı yaz döneminin sıkışıklıktan çıkmak için bir fırsat olarak görülmesi gerektiğini de söyledi.