Enerjideki dönüşüm dünyayı değiştirecek.

Enerjideki dönüşüm dünyayı değiştirecek.

BUSİAD'ın düzenlediği 9. Yenilikçilik ve Yaratıcılık Sempozyumu'nda konuşan Fütürist Alphan Manas, enerji depolamada yakın zamanda yaşanacak dönüşümün dünyada çok şeyi değiştireceğini kaydetti.

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yenilikçilik ve Yaratıcılık Uzmanlık Grubu tarafından düzenlenen 9. Yenilikçilik ve Yaratıcılık Sempozyumu dün Podyum Davet'te gerçekleştirildi.

Sempozyum'un açılışında konuşan BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, "Yenilikçiler, var olanın daha iyisini arar.  Bunun için yaratıcı bir beyne ihtiyaç olduğu gibi, elbette ki onu besleyecek bir habitata da ihtiyaç vardır. İnovasyonda lider olan ülkelere bakıldığında doktoralı insan sayısının yüksekliği göze çarpıyor. Oluşturduğumuz bir avuç yaratıcı insanın da elimizden kayıp gittiğini görüyoruz. Yaratıcı insan hep iyi olanı arar. Yaratıcı insanlarımızı elimizde tutmak istiyorsak onların yaşamak isteyecekleri ortamı oluşturmak zorundayız" dedi.

Sempozyumun ilk bölümünde konuşan Fürüristler Derneği Kurucusu ve Onursal Başkanı Alphan Manas, teknolojik gelişmelerin tarihsel süreçlerine ilişkin bilgiler verdikten sonra, bazı yeniliklerin henüz ekonomik koşullar oluşmadığı için hayata geçmesinin geciktiğini de aktardı. Manas, geleceğin mega trend ve mesleklerine ilişkin sunum gerçekleştirirken, en önemli sıçramanın enerji alanında yaşanacağını söyledi. Manas, şöyle konuştu:

"Enerji depolama konusunda 2023'de bir kurbağa sıçrama teknolojisi yaşanacak. Kimyasal ve lityum piller kalkacak. Manyetik kapasitans dediğimiz piller çıkacak. Elektrikli arabalar da rahatlayacak. 2023  dönüşüm yılı. Biz de bu alanda çalışan 5 firmadan biriyiz.  Lityumdan 100-170 kat fazla enerjiyi depolamış olacağız. Hayat enerji uretiminde değişecek. Güneş ve rüzgar enerjisi ön plana çıkacak. Enerjiyi depolamaya basladığınızda üretimler bölgesel hale dönecek. Bu da yine 2023'ten itibaren.

KARADENİZ'DE YATAN ZENGİNLİK...

Türkiye ilk şanslı bir yerde. Karadeniz Bölgesi'nde metan hidrat (donmus dogalgaz) alanları var. Teknolojik olarak henüz bunu işleyecek durumda değil. Metan Hidratı gaza çeviren bir teknoloji henüz yok Çinliler 2019'da yapacaklarını açıkladılar. Türkiye, 2022 ve 2023'de Karadeniz'deki metan hidrat yataklarını kullanırsa, doğalgaz ithalatı yapmak zorunda kalmayabilir. "

Manas, bir diğer dönüşümünde Uberizasyon olarak tanımlanan alanda gerçekleşeceğini kaydetti. Manas, "Bir taksisi yok Uber'in, Airbnb'nin evi yok. Booking'in tek  bir oteli yok. Netflix'in bir sinema salonu yok. Onumuzdeki 5 yılın trendi bu. Girişimi basit hale getiriyor. Uberizasyon büyük firmaların batmasına neden oluyor" dedi.

Dronlarla bireysel taşımanın öne çıkacağını kaydeden Manas, basit bir eğitimle kendi ucaklarımızı kullanıyor olacağımızı ve bununla ilgili mesleklein öne çıkacağını söyledi.

Gen ve beyinle ilgili çalışmaların, dijital paranın 3D yazıcılarıyla üretilen kıyafet ve yemeklerin de kısa sürede günlük hayatta olacağını ifade eden Manas, şöyle devam etti:

"Robotlar artık hayatımıza giriyor. O kadar çok meslek yokolacak ki. 800 milyon kişi yaklasık issiz kalacak diye tahmin ediliyor. Vatandaslık geliri çok önemli. Nüfusun yuzde 30'u işsiz olacak. Kim bakacak bu nüfusa? Devletler de bir vatandaslık geliri oluşturması lazım. 2050'de ortalama ömür 95 olacak 2070'de 125 olacak. Ve bir gün herkes cevrimdışı olacak."

Sempozyumun ikinci bölümünde ise,  BUMED Business Angels Başkanı Timuçin Bilgör moderatörlüğünde Türkiye'nin Girişimcilik Ekositeminden Örnekler,  Cenker Ural, Ayşegül Topoğlu, Barış Can Üstündağ, Erçin Temel, Mehmet İmrak ve Sacit Kaya tecrübelerini katılımcılarla paylaştılar.