Enerji tasarrufunda tasarımı öne koyun.

Enerji tasarrufunda tasarımı öne koyun.

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) ile Uludağ Üniversitesi arasında 2010 yılından beri üniversite-sanayi işbirliği kapsamında devam eden seminerler dizisinin 2019 ayağı başladı.

Uludağ Üniversitesi Prof. Dr. Mete Cengiz  Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen Seminerlerin ilkinin konuşmacısı BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu Başkanı İsmail Önol oldu.

Önol, enerji verimliliğine ilişkin konuşmasında, enerji çevre ilişkisinin son yıllarda yaşanan doğal afetlerle kendisini iyiden iyiye gösterdiğini söyledi. Önol, enerjinin hesapsızca harcanabilecek bir şey olmadığını belirtirken, "Hepimizin bir karbon ayak izi var. Fazladan harcanacak enerji, küresel ısınmaya katkı demektir" şeklinde konuştu.

Herkesin, gereksiz enerji kullanımına karşı duyarlı olması gerektiğini belirten Önol, mühendislik öğrencilerine yaptığı sunumda, tasarımı öne koymaları gerektiğini söyledi.

Enerji tasarrufunda, tasarımın öne alınmasıyla ciddi tasarrufların sağlanabileceğini kaydeden Önol, şunları kaydetti:

"Enerji tüketim ve israflarını önlemek için mutlaka simülasyon programları kullanın. Isı yalıtımı yapın ve mümkünse doğal malzemelerle. Aydınlatmalarda led kullanın. Güneş ışığından faydalanın. Şiddeti ayarlanabilir aydınlatma cihazları kullanın. Gerektiğinde aydınlatan sitemleri tercih edin. Ekonomik olmayan tasarımlar yapmayın. Gerekli gördüğünüz yerlerde ölçmeler yapın."

Enerjinin çok pahalı ve stratejik bir şey olduğunu kaydeden  Önol, "Bunun için açık ve gizli savaşlar yaşanıyor ve yaşanmaya da devam edecek" dedi.

Önol, mühendis adaylarını son olarak enerjiyle ilgili işlerle uğraşırken iş güvenliğine uymaları konusunda da uyardı.