“Elektrikli araç için şartlar erken”

“Elektrikli araç için şartlar erken”

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği Yönetim Kurulu TOFAŞ CEO’su Cengiz Eroldu’yu ziyaret etti.

Ziyaret sırasında otomotiv sektörü ve gelecek trendler sohbetin ana konusu oldu. TOFAŞ CEO’su Cengiz Eroldu, yüksek miktarda otomotiv üretiminin başlı başına bir know-how  olduğunu belirterek, “Yoksa tek başına otomobil üretimi yapılamayacak bir şey değil” dedi.

Eroldu, elektrikli araçlar için şartların henüz olgunlaşmadığını ifade ederken, “Fiyatlar pahalı. Bataryalar henüz ucuzlamadı. Şarj istasyonları çoğalamadı. Geçen yıl Türkiye’de satılan elektrikli araç miktarı 100 civarında. Elektrikli araçlar 2020’lerden sonra yaygınlaşabilir” dedi.

Dünyada bir milyon 800 bin adet elektrikli araç satıldığını, bunun da bir milyon 200 binin Çin’de gerçekleştiğini ifade eden Eroldu, şöyle devam etti:

“Çin’de elektrik termik santrallerden sağlanıyor ağırlıklı. O nedenle çevre kirliliği azalmıyor. Çin’de amaç bir sonraki adımı yakalayayım derdi. Aslında ulaşımın çevreye zararı yüzde yüzde 14 civarında. Termik santrallerin, uçakların emisyonları daha büyük zarar. Otomobiller günah keçisi olmuş durumda.”

Sohbette dijital dönüşümle ilgili BUSİAD’ın çalışmaları da gündeme geldi. BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, data scientist ve data mining eğitimlerine başlama projesini anlatırken, Eroldu, yapılacak çalışmaya şirketlerde çalışan mühendislerin katılmasının uygun olacağını kaydetti.

TOFAŞ’taki kadın çalışan sayısındaki artış da sohbetin bir diğer konusu oldu. TOFAŞ bünyesinde mavi yakalı personelde de ciddi kadın çalışan sayısında artış gerçekleştiği belirtildi.