Cerrahi Bilimlerde Karmaşık Gerçeklik ile İleri Teknolojiler Eğitimi BUSİAD Evi'nden start aldı.

Cerrahi Bilimlerde Karmaşık Gerçeklik ile İleri Teknolojiler Eğitimi BUSİAD Evi'nden start aldı.

Cerrahi Bilimlerde Karmaşık Gerçeklik ile  İleri Teknolojiler Eğitimi BUSİAD Evi'nden start aldı.

BEBKA Teknik Destek kapsamında Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği'nin (BUSİAD) başvuru sahibi olduğu, Özel Sina Sağlık Hizmetleri A.Ş. (Doruk Hastaneleri) ve Bursa Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi A.Ş.'nin (Bursatto) proje ortağı olarak yer aldığı, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Merkezi'nin (SBÜ TEKMER) ise iştirakçi olduğu "Cerrahi Bilimlerde Karmaşık Gerçeklik ile İleri Teknolojiler Eğitimi" BUSİAD Evi'ndeki tanıtım toplantısıyla start aldı.

Sağlık alanında ileri teknolojileri eğitim süreçlerine entegre ederek daha yenilikçi ve etkili çözümler sunmayı hedefleyen projenin açılışında konuşan BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar, BUSİAD'ın 47 yıldır bir öngörü kuruluşu olarak gelecekte yaşanacakları anlamak için çalıştığını ifade etti. Küçükkayalar, dijital dönüşüm konusunda uzun süredir çalışan BUSİAD için de tıpta dönüşümün paydaşı olmanın bir ilk olduğunu kaydederek, BUSİAD'ın yakın zamanda ortağı olduğu AB ve diğer projeler hakkında da bilgi verdi. Küçükkayalar, şunları ifade etti:

"Bugün başlattığımız çalışma, insanı merkezine alan tıpta dijitalleşmenin geldiği boyutu göstermesi açısından çok önemli. Karmaşık gerçeklikle, hazırlık ve icra aşamalarında artık hatayı minimize edecek bir çağa doğru gittiğimizin de göstergesidir. İleri teknolojiler sanayi ve tarım alanlarında olduğu gibi sağlık alanında da her zaman önemini koruyacaktır. İnsan için, insanca ve etik kurallar çerçevesinde bir çaba insanlık adına çok kıymetli."

Bursa Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Barış Taner Tonguç, projenin sağlık alanında teknolojik yetkinlikleri ön planı çıkarmayı amaçladığını ifade etti. Prof. Dr. Tonguç, proje çıktılarının sağlık profesyonellerinin eğitim kalitesini artıracağına inandığını da kaydetti.

"YOK OLMAYA MAHKUM OLURUZ..."

Doruk Hastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Yavuz Namlı da, hastanelerin teknolojinin yüksek olarak kullanıldığı alanlar olduğunu belirterek, dijitalleşmenin yakalanmaması halinde yok olmaya mahkum olunacağını ifade etti. Namlı, karmaşık gerçeklik teknolojisinin sağlayacağı faydalara da vurgu yaptığı konuşmasını, teknolojinin hayatımızı daha da kolaylaştıracağını söyledi.

"ÖRNEK OLMALI..."

BEBKA Genel Sekreteri Sabri Bayram ise nitelikli insan güçlü toplum gelişme eksenine göre teknik destek programları düzenlediklerini, birisinin de bu program olduğunu kaydetti. Amaçlarının kurum ve kuruluşların kapasitelerini artırmak olduğunu belirten Bayram, "Verdiğimiz desteklerin sürdürülebilir olması ve diğer kurum ve kuruluşlara örnek olmasını amaçladıklarını" dile getirdi.

Bursa Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (Bursatto) Genel Müdürü Prof. Dr. Ayşe Bedeloğlu da, projenin teorik ve uygulamalı eğitimleri kapsayacağını söyledi. Prof. Dr. Bedeloğlu, 14 saat sürecek eğitim programının sadece katılımcılar açısından değil toplumsal bir faydayı da hedeflediklerini söyledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bursa İl Müdürü Aydın Bakoğlu ise Bursa'daki inovatif faaliyetlerin çok kıymetli olduğunu ancak bunun herkes tarafından bilinmesi gerekliliğine vurgu yaptı.

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Turgay Tugay Bilgin yönetiminde gerçekleşen panelde, BURTOM Sağlık Grubu Genel Müdürü Serdar Küplü ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç Dr. Leyla Türker Şener sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve karmaşık gerçeklik ile yapay zekanın tıpta geldiği nokta hakkında bilgi verdiler.

Op. Dr. Mehmet Kuyumcu ise karmaşık gerçeklik teknolojisinin cerrahi planlamadaki yerini anlattı.

19 Haziran perşembe gününe kadar Doruk Hastanesi'nde devam edecek projede katılımcılara uygulamalı eğitimler verilecek.