BUSİAD’ın Mart Ayı Enflasyon Değerlendirmesi.

BUSİAD’ın Mart Ayı Enflasyon Değerlendirmesi.

BUSİAD’ın Mart Ayı Enflasyon Değerlendirmesi.

BUSİAD’ın Mart Ayı Enflasyon Değerlendirmesi

Mart 2018’de tüketici fiyatlarının %0,99 düzeyinde arttığı ve yıllık enflasyon oranının %10,23 düzeyine gerilediği gözlenmiştir. TCMB, Ocak ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faiz oranını %8 düzeyinde sabit bırakmıştı. Ocak 2017’den itibaren uygulamaya konulan geç likidite penceresi (GLP) çerçevesinde, borç verme faiz oranı da değiştirilmeyerek %12,75 düzeyinde tutulmuştu.

ABD ekonomisinde güçlü büyüme sürerken, Mart ayında FED’in faiz oranlarında artırıma gittiği görülmüştür. Küresel piyasalarda, para politikalarında gözlenen sıkılaşma eğilimleri ve artan faiz oranları karşısında dengeleme arayışları sürmektedir. Son dönemde TL’de gözlenen değer kayıplarının kalıcı olması durumunda enflasyonda tek haneli seviyelere doğru arzulanan düşüşün yılın son çeyreğine ertelenmesi söz konusu olabilecektir. TCMB’nin para politikası ile ilgili mevcut sıkı duruşunu sürdürmesi beklenmektedir.

Dış ticaret açısından mevcut veriler, AB ülkelerinde gözlenen toparlanmanın ihracatı olumlu etkilemeye devam ettiğini, yüksekliğini koruyan petrol fiyatları ve altın ithalatının dış ticaret açığını genişletici rol oynadığını ortaya koymaktadır. AB kaynaklı dış talebin ihracatı olumlu etkilemeye devam etmesi ve büyüme performansındaki olası dengelenme ile dış ticaret açığındaki artışın sınırlanabileceği beklenmektedir.

Türkiye ekonomisi, 2017 yılının dördüncü çeyreğinde %7,3 düzeyinde bir büyüme performansı sergilemiştir. Bir önceki çeyrekte kaydedilen %11,1’lik büyüme %11,3’e, yılın ilk çeyreğindeki %5,3’lük büyüme de %5,4’e revize edilmiştir. 2017 yılı büyüme oranı ise %7,4 olarak gerçekleşmiştir. Büyüme kompozisyonu mevcut haliyle değerlendirildiğinde, geçen yıl uygulanan genişletici maliye politikası tedbirleri ile özel tüketimin ve inşaat sektörü başta olmak üzere yatırım harcamalarının önemli katkı verdiği gözlenmiştir. Dış ticaret açığının altın ithalatı ve yükselişe geçen petrol fiyatları ile hızlı genişlemesine bağlı olarak net ihracatın büyümeyi sınırladığı anlaşılmaktadır. 2016 yılındaki %3,2’lik büyüme ile oluşan düşük baz etkisinin de mevcut performansta rolü olduğunu belirtmek gerekmektedir. Dolar bazında ise GSYİH %1,4 düzeyinde azalarak 851 milyar dolara gerilerken, kişi başı GSYİH %2,6 oranında düşerek 10.597 dolar olarak gerçekleşmiştir.

Ergun Hadi TÜRKAY

BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı