"Bedava enerji uçup gidiyor"

"Bedava enerji uçup gidiyor"

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, güneş enerjisine özel politikaların geliştirilmesi gerektiğini ifade ederek, "Bedava olan enerjimiz uçup gidiyor" dedi.

Pandemiyle birlikte dikkatlerin yoğunlaştığı yeşil ekonomide, yenilenebilir enerji kaynaklarının öne çıktığını kaydeden BUSİAD Başkanı Türkay, "Güneş enerji santralleri de (GES) ülkemiz açısından çok özel bir konumda. Ne zaman uyanacağız. Son 2 aydır tüm dünyada yaşanan enerji ve lojistik krizi ülkelere önemli bir uyarıdır. Enerjinizi mümkünse ülkenizden, yoksa en yakın en kolay lojistikle tedarik etmeniz gerekir" dedi.

"Ülkemizde bol bol güneşimiz var. Güneş enerji potansiyelimiz ihtiyacımızın çok çok üzerinde" diyen Türkay, şöyle devam etti:

"Almanya'daki ışıma değerleri, neredeyse Türkiye'nin yarısı olmasına rağmen bizden çok daha fazla güce sahip güneş santralleri var. Lojistik gerektirmeyen, döviz gerektirmeyen, çevreyi de kirletmeyen potansiyelimiz var ama değerlendirmiyoruz, eğer çatılara kurarsanız iletim kayıplarını da engellemiş oluyorsunuz. Enerjiyi tam da tükettiğiniz yerde üretiyorsunuz. GES'te başarılı olan tüm ülkeler, tüketicisini destekleyerek bunu başardı. Bizde maalesef bu destekler kaldırıldı. Bu yanlışlıktan geri dönmeliyiz. Bedava olan enerjimiz uçup gidiyor."

Türkay, GES için izin süreçlerinin çok uzun olduğunu ifade ederek, "Ev çatısı bile en kısasından 6 ay sürüyor" dedi. Türkay yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:

"Konut ve sanayi için uygun maliyetli kredi imkanları verilmeli. Batı ülkelerinden avantajlı uzun vadeli ( 10 yıl gibi ) krediler bulunmalı. Sonuçta Avrupa'nın da istediği yeşil ekonomiye yatırım yapılmış olacak. Sanayicilere uygun arazide yatırım ve uygun dağıtım bedelleri ile mahsuplaşma imkanı sağlanmalı. "

Türkay, enerji üretiminin ardından enerjinin depolanmasına da yatırım yapılması gerektiğini kaydederek, "Yerli oto gibi yerli pil sanayi de kurulmalı" diye konuştu.